Zdravo bivanje – kako zgraditi zdrav dom

Nekaj ​​ključnih dejavnikov oblikovanja in konstrukcije, ki jih je treba upoštevati, so uporabljeni gradbeni materiali, zrakotesnost in prezračevanje svežega zraka. Zdi se, da si zadnja dva nasprotujeta, a se dejansko dopolnjujeta. Idealna situacija ni nepredušna hiša za zadrževanje alergenov na prostem, skupaj s filtriranim prezračevalnim sistemom za svež zrak, razen če je zunanji zrak onesnažen. To je v mestih. Sicer pa je posebno pozornost treba posvetiti gradbenim materialom. Sodeč po največji študiji gradbenih materialov v Evropi so najbolj zdrave hiše betonske. Sledijo jim zidane. Najslabšo klimo, izolativnost, akumulativnost in kakovost zraka najdemo v montažnih hišah. (vir)

Kar se ometov in izolacije tiče pa je najbolje uporabiti apnen omet, saj najbolje uravnava vlago v prostoru. Ko je stopnja vlage previsoka jo veže nase oz. srka iz prostora, ko pa je nižja, pa jo oddaja nazaj.

Najbolj zdrava izolacija je kamena volna ali pa paro propustni stiropor (vir).

Druga pomembna aspekta zdravega bivanja pa sta še zvočna izolacija in sevanje. Baumit na podlagi študije priporoča fasadne plošče iz fenolnih smol, vsekakor pa bo funkcijo odlično opravila tudi kamena volna, ki zagotavlja 30 db zvočno izolativnost.

Kar se tiče sevanja, študija ugotavlja, da “betonske hiše in masivne lesene hiše zagotavljajo skoraj popolno zaščito pred vsemi tremi frekvencami.” Najslabša je v tem primeru klasična opeka, medtem ko je silikatna opeka primerljiva z betonom, saj nudi izjemno visoko gostoto.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja