Vrtalnik in druga oprema za zahtevno obdelavo materialov

September 15, 2021

Pri delu se srečujemo z različnimi izzivi, kar velja tudi za domače mojstre pri vzdrževanju doma ali drugih opravilih v delavnici. Lahko pa v takšnem primeru računamo na to, da bomo imeli pri roki zelo prepričljivo opremo, ki nam pomaga premostiti morebitne težave. Noben izziv ne bo niti vrtanje v zid, saj nam pri tem priskoči na pomoč zmogljiv vrtalnik. Podobno bomo našli pravo rešitev za druge izzive pri domačem delu, če le pobrskamo po ponudbi trgovin z naprednim električnim orodjem. Našli bomo kar nekaj dobrih idej za opremljanje domače delavnice, pa tudi za kakšne posebne naloge, ki jih sicer morda ne bi mogli opraviti.

Nekateri materiali so posebej zahtevni in jih ne moremo enostavno obdelovati. A po drugi strani že pri delu z lesom potrebujemo celo vrsto naprav, ki nam omogočajo oblikovanje tega relativno enostavnega materiala. Zato moramo zelo premišljeno pristopiti k delu in se opremiti s tistimi napravami, ki nam bodo dejansko koristile. Na voljo imamo tudi nekatere vsestranske rešitve, pa tudi kakšne specializirane naprave za posebne naloge.Vrtalnik se uporablja za neštete naloge pri delu z različnimi materiali

Vrtalnik uporabljamo tudi pri delu z lesom

Če se ukvarjamo z obdelavo lesa, potem večino dela verjetno prevzamejo kakšne žage in druge naprave, posebej prilagojene za les. Pomaga nam recimo zmogljiva tračna žaga, ki se odlično obnese pri raznih nalogah te vrste in je skoraj obvezna oprema vsakega domačega mojstra – tudi zato, ker ni primerna le za les, temveč se izkaže tudi pri delu z drugimi materiali. 

Poleg raznih žag pa bomo potrebovali tudi vrtalnik. To je nujna oprema pri sestavljanju kakšnih lesenih elementov, tudi pri oblikovanju lesa, ki mora imeti kakšno luknjo. Včasih s to napravo opravimo tudi kakšne večje izreze, ki jih je z žago težko narediti, lahko pa načeloma tudi vbodna žaga dobro odgovori na potrebe pri oblikovanju kakšnih odprtin v lesenih elementih.

Posebej uporaben je vrtalnik pri sestavljanju pohištva in podobnih lesenih kosov, ki jih običajno privijačimo skupaj. Takšne kose naredimo tako, da oblikujemo posamezne sestavne dele, že v tej fazi pa predvidimo tudi mesto za vijake, kjer bo možno te elemente najbolj zanesljivo združiti. Če gre za kakšne manjše lesene kose ali pa posebej občutljiv les, je treba previdno izvrtati luknjo, ki bo ustrezala vijaku. V mehke vrste lesa in predvsem v večje lesene kose lahko privijemo vijak tudi brez luknje. Problem pri manjših kosih ali bolj občutljivih vrstah lesa je ta, da z obremenitvami pri vijačenju les razpoka in se zlomi, tako lahko uničimo cel kos.

Seveda pa ima vrtalnik lahko še druge naloge pri delu z lesom. Včasih uporabljamo posebne nastavke za večje izreze, lahko hitro pripravimo kakšne luknje za obešanje ali pa mesto za namestitev kakšne druge opreme. Če imamo dobro napravo, bo to delo mačji kašelj.

Kakšen vrtalnik potrebujemo za les?

Če delamo pretežno z lesom, bomo zadovoljni tudi s kakšnimi šibkejšimi vrtalniki. Les je namreč mehak material, v katerega lahko enostavno vrtamo. Pogosto najdemo pravo rešitev v akumulatorskem orodju, ki je zelo praktično in enostavno za uporabo.

Z vrtalnikom bomo brez težav obdelovali les, pogosto v tem primeru več pozornosti posvetimo izbiri žage. Vbodna žaga je izredno praktična za skrbno oblikovanje lesenih elementov in se odlično obnese v kombinaciji z vrtalnikom. Lahko pa najdemo tudi druge žage, predvsem se uporabljajo krožne žage za bolj zanesljivo obdelavo večjih lesenih elementov.

Vrtalnik za beton in kovino

Pogosto pa vrtalnik potrebujemo za druge namene, recimo za vrtanje v beton ali kovino. Tu nam oprema za les ne bo kaj dosti koristila, morda nam pride prav le kakšna tračna žaga, s katero lahko prepolovimo kovinske in plastične cevi ter podobne elemente, če je naprava prilagojena tudi temu.

Drugače bo pri vrtanju, za kar potrebujemo zmogljivejši vrtalnik. Pravzaprav bomo potrebovali posebno funkcijo, to je udarno vrtanje, ki lahko prodre skozi površino bolj vzdržljivih materialov. Udarni vrtalnik se bistveno bolje izkaže pri takšnih nalogah in prepriča tudi zahtevnejše uporabnike. Medtem ko bo običajni vrtalnik s svedrom le plesal po površini, bomo z udarnim vrtanjem površje prebili in sveder bo dejansko zagrizel v material. Vrtanje v stene je tako bistveno lažje, bolj uspešno in bolj natančno. Kljub temu, da je udarni vrtalnik bolj zmogljiv, bo bolj natančen in ne bo naredil takšnega nereda, kot bi ga povzročili, če bi se dela lotili z neustreznim vrtalnikom. Zmogljiva oprema se dobro izkaže tudi pri vrtanju v druge zahtevne materiale, recimo v kamen ali kovino. Seveda pa pri tem ne polagamo vseh upov v sam vrtalnik, saj to ni vedno ključni element. Pri delu s posebnimi materiali bomo potrebovali tudi prilagojene svedre.

Za zahtevna opravila bo vrtalnik potreboval posebne svedre

Prav svedri so tisti, ki nam pomagajo pri delu z zahtevnimi materiali. Ti so namreč v stiku s površino in primejo v material, da lahko naredimo luknjo. Konica svedra mora biti pripravljena na udarno vrtanje, cela zasnova pa na učinkovito vrtanje luknje v poljubni dolžini. Tudi takšne rešitve najdemo, če imamo dober vrtalnik in dovolj dodatne opreme.