Blagovne znamke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Iskalnik po produktih

 
 
 

Spremljajte nas

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. Mediforma d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Pri otrocih so pogosti PREHLADI - posebno v hladnejših mesecih

Tekst: prof. dr. sc. Zora Zakanj, spec. pediatrije

Zaradi različnih oblik okužb respiratornega sistema zboli vsak otrok okoli 5-6 krat na leto; na podeželju okoli 3-4 krat, medtem ko v mestih 5-8 krat. Otroci, ki obiskujejo vrtec, še posebej mlajši od treh let, zbolijo pogosteje.

Prehladi so pri večini ljudi že stalnica, za katere so značilni nekateri simptomi na dihalnih poteh. Pojem "prehlad" je zelo širok in se lahko spreminja od blažje oblike, ki se pojavlja kot izcedek iz nosu ali kihanje, preko različne stopnje kašlja in povišane telesne temperature do mnogih drugih, manj ali bolj izraženih splošnih znakov. Odvisno od števila in jakosti simptomov si najpogosteje kar sami izberemo nekatera zdravila, oziroma se odločimo za počivanje in druge oblike zdravljenja. Izbira terapije, dolžina in način uporabe so še posebej pomembni pri otroški populaciji. Pri dojenčkih običajno najprej zaznamo izcedek iz nosu, ki se lahko spreminja od čistega, motnega do zelo gostega, rumeno do zeleno obarvanega. To je lahko edini znak prehlada ali pa se mu pridružijo še drugi, kot je izcedek iz oči, bolečina in/ali izcedek iz ušes, zmanjšan apetit, slabše razpoloženje otroka, kašelj, povišana telesna temperatura.

SPLOŠNI SIMPTOMI

Pri večjih otrocih so lahko simptomi prehlada zgolj splošni, kot je izčrpanost, bolečine v mišicah ali neprijeten občutek v grlu (praskanje, pekoč občutek). Šele po pojavu teh simptomov se lahko izrazijo tudi ostali, manj ali bolj izraženi. Večji otroci, za razliko od dojenčkov, pogosto opisujejo svoje simptome, kar je staršem in zdravniku v veliko pomoč pri postavljanju diagnoze. Povzročitelji prehlada (najpogosteje virusi) se iz obolele osebe prenašajo kapljično in se z lahkoto in hitro širijo. Značilnost vseh povzročiteljev prehladov je znižan imunski sistem, zaradi česar so lahko ponovne okužbe tekom leta bolj pogoste kot pri drugih boleznih. Lahko se pojavijo v kateremkoli obdobju leta, vendar so najpogostejše v hladnih mesecih. Zaradi različnih oblik obolenj dihalnega sistema zboli vsak otrok približno 5-6 krat na leto; na podeželju približno 3-4 krat, v mestu 5-6 krat. Otroci, ki obiskujejo vrtec, še posebej mlajši od treh let, zbolijo pogosteje. Težke socialne razmere in družine z večjim številom družinskih članov so lahko razlog za bolj pogosta obolenja in težje oblike bolezni.

OTROŠKE BOLEZNI

Bolezni dihal so najbolj pogoste akutne bolezni v otroškem obdobju. Zelo pomemben je način zdravljenja, ki je odvisen od stopnje simptomov. Nekatere osnovne simptome lahko odkrijejo že starši, druge oblike zdravljenja pa opravijo zdravniki v splošni ali bolnišnični oskrbi. V primeru nepravilno postavljene diagnoze se zdravljenje otroka podaljša, predpisana je neprimerna uporaba zdravil, še posebej, kadar gre za antibiotike, hkrati pa je povečana možnost, da zbolijo tudi starši. Na pogoste okužbe dihal vplivajo anatomske, fiziološke in imunske značilnosti otroškega organizma. Pogosta obolenja pri dojenčkih in otrocih do tretjega leta starosti so povezana z rastjo in razvojem celega organizma, zlasti dihalnega in imunskega sistema. Pljuča in dihalne poti se začnejo razvijati že v intrauterini fazi in se zaključi v obdobju med sedmim letom starosti in začetkom pubertete. Pri prehladu je pomemben začetek in redno izvajanje simptomatskega zdravljenja. Pri otrocih se zelo pogosto zmanjša apetit oziroma lahko nekaj dni zavračajo hrano. Pomembno je, da v tem času vnesemo v organizem velike količine tekočin (voda, čaj). Zadostna hidracija organizma vpliva ne samo na boljše splošno počutje, vendar tudi na povečano vlažnost dihalnih poti in na lažje izločanje izločkov iz dihalnih poti. Vnos tekočin je še posebej pomemben pri otrocih s povišano telesno temperaturo.

VLAŽENJE S KAPLJICAMI

Za vlaženje zgornjih dihalnih poti, posebej nosne sluznice, se priporoča pogosta uporaba fiziološke raztopine (kapljice, razpršilo), ki navlaži nosno sluznico in olajša dihanje skozi nos. Pri zamašenem nosu diha otrok skozi odprta usta, s tem se izsušujejo ustnice in sluznica ustne votline. Zamašen nos zmanjšuje prehodnost Evstahijeve cevke, s čimer se poveča možnost vnetja srednjega ušesa. Zato je redno vlaženje nosne sluznice in njena prehodnost zelo koristna. V času prehlada se priporoča počitek, izogibajte se stiku z drugimi možnimi povzročitelji prehlada in/ali drugimi okužbami, saj se v obdobju prehlada in oslabljenega imunskega sistema lahko pridružijo še drugi simptomi. V tem obdobju je dobro izbirati svetle in zračne prostore z dovolj svežega zraka in se izogibati temnim in zadimljenim prostorom. Prostore, kjer se otroci dlje časa zadržujejo, je občasno priporočljivo prezračiti, s čimer omogočimo dotok svežega zraka in povečano vlažnost, ki otrokom občutno olajša dihanje. Kašelj, ki se pojavlja v času prehlada, je nekakšen pozitiven odgovor dihalnega sistema, saj na ta način odstranimo nastale obloge. Kašelj umirimo in olajšamo z vnosom zadostne količine tekočine in z zdravili, ki nam jih je predpisal zdravnik.

PRIPOROCA SE PARACETAMOL

Poleg že omenjenega povečanega vnosa tekočin je priporočljiva uporaba zdravil za znižanje telesne temperature. Pri otrocih se največkrat uporabljajo izdelki s paracetamolom, ki poleg tega, da delujejo na povišano telesno temperaturo, delujejo protivnetno in vplivajo na zmanjšanje bolečin v mišicah in ostalih delih telesa. Velik preprečevalec akutnih bolezni dihal je preventivna strategija, ki temelji na zdravi prehrani in vnosu tekočin, na razširjenem programu imunizacije otrok, reševanju mikro in makro ekoloških pogojev, s čimer mislimo na boljše pogoje v otroških ustanovah in na zmanjšano izpostavljenost otrok pasivnemu kajenju.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.