Blagovne znamke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Iskalnik po produktih

 
 
 

Spremljajte nas

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. Mediforma d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Ginekološki pregled - kdaj in zakaj

Tekst: Branko Cvjetićanin, dr. med. spec. ginekologije in porodništva

Poleg rednih in preventivnih pregledov je potrebno posebej poudariti, da vsaka izvenciklična in nepravilna krvavitev iz nožnice oz. spolovila potrebuje ginekološki pregled.

Ginekologija je del medicinske znanosti, ki skrbi za zdravje ženskih reproduktivnih organov. Vsaka ženska se tako večkrat v življenju znajde na ginekološkem pregledu. V otroštvu navadno ni večjih težav in če ni bolezni, tudi obisk pri ginekologu ni potreben. Nekoliko bolj pogosta so vnetja zunanjega spolovila, večinoma glivična (npr. po uporabi antibiotikov), ki jih spremlja srbenje, zateklina in rdečina z belimi oblogami. V otroštvu te težave zdravijo večinoma pediatri in zadostuje lokalna uporaba antibiotikov. Za preprečitev je potrebna pravilna higiena spolovila; redno umivanje in čiščenje spolovila, vendar brez pogoste uporabe mil in šamponov, le s toplo vodo in brisanje spolovila od spredaj nazaj. Lahko se uporabljajo tudi losjoni s kislim pH.

Prvi resen stik s preventivnimi ukrepi za ohranjanje reproduktivnega zdravja imajo deklice v 6. razredu osnovne šole (12 let), z možnimi in priporočenimi cepljenji proti HPV infekciji. HPV virusi so povzročitelji genitalnih bradavic in so odgovorni za nastanek predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu, nožnici in zunanjem spolovilu. V Sloveniji sta registrirana 2 cepiva in sicer dvovalentno, ki varuje pred rakotvornimi sevi (16 in 18), ter štirivalentno, ki še dodatno varuje pred genitalnimi bradavicami (16, 18, 3 in 6). Državni program omogoča vsem deklicam v 12. letu starosti prostovoljno in brezplačno cepljenje. Prav pa bi bilo, če bi možnost prostovoljnega in brezplačnega cepljenja imele ženske do začetka aktivnega spolnega življenja oz. vsaj do 19. leta starosti. Program se izvaja v okviru sistematičnih pregledov pri pediatrih oz. zdravnic in zdravnikov šolske medicine. Rezultati govorijo o visoki učinkovitosti in neškodljivosti cepiv.

Prvi ginekološki pregled je vsekakor priporočen pred začetkom aktivnega spolnega življenja in je lahko omejen le na pogovor in posvet o uporabi kontracepcije (kondom, ki obenem preprečuje spolno prenosljive bolezni; tabletke, obliži ... ki imajo večjo zanesljivost preprečitve nezaželene nosečnosti itn.). Po začetku spolnega življenja pa sta priporočena 2 pregleda z odvzemom pap brisa v razmiku enega leta, ter ob obeh zaporednih normalnih brisih redni pregledi z odvzemom PAP brisa vsaka 3 leta. Državni program ZORA z aktivnim pozivanjem skrbi tudi za pozabljive. Ti pregledi so brezplačni in že kažejo pozitivne rezultate s padcem števila raka na materničnem vratu. Prav je tudi, da ženske, ki so v preteklosti bile navajene hoditi na ginekološke preglede in PAP brise 1-krat letno, to možnost ohranijo, pa tudi če samoplačniško. Pri ženskah, ki imajo spremenjene (patološke) brise, morajo hoditi na preglede pogosteje (3 do 12 mesecev), pogosto tudi na preglede s povečavo (kolposkopija). Sedaj so na voljo tudi brisi na HPV, ki v primeru, da so negativni lahko zmanjšajo število in pogostost PAP brisov.

PRIPOROČEN JE TUDI GINEKOLOŠKI PREGLED OB ZANOSITVI (izostala menstruacija, pozitiven urinski nosečnostni test) vendar šele 3 do 6 tednov po izostali pričakovani menstruaciji (7. Do 10. teden nosečnosti), ko je pri pregledu mogoče ugotoviti ali je nosečnost v maternici in ali je plod živ. Nadaljnji pregledi v nosečnosti si sledijo vsake 4 tedne do 37. tedna in po potrebi vsak teden do poroda (med 12. in 14. tednom s pregledom nuhalne svetline, v 21. tednu s pregledom morfologije ploda).

V PERIMENOPAVZALNEM IN MENOPAVZALNEM OBDOBJU (neredni menstruacijski ciklusi, vročinski navali, nespečnost, nervoza, pomanjšanje spolnega sla, dispareunija, izguba menstruacije, inkontinenca...) se lahko po ginekološkem pregledu težave odpravijo ali vsaj omilijo. Z uporabo hormonskega oz. hormonskega nadomestnega zdravljenja (HNZ) v obliki preparatov za sistemsko uporabo (tabletke, obliži, injekcije, depo preparatov ...) ali lokalno uporabo (vaginalne kreme, svečke, materničnega hormonskega vložka ...) je za ženske, ki imajo zadržke do uporabe hormonskih preparatov, priporočena uporaba prehranskih dopolnil, ki vsebujejo fitoestrogene (večinoma preparati soje, tofuja in različnih rastlinskih izvlečkov). Za preprečitev urinske inkotinence je priporočljivo skozi celotno življenjsko obdobje skrbeti za zadosten vnos tekočine (2 l na dan) ter aktivno izvajanje vaj za krepitev mišic materničnega vratu (Keglove vaje), in sicer najmanj 2-krat dnevno po 10 stiskov mišic medeničnega dna.
Priporočeno je tudi enkrat na mesec (ob menstruaciji) samopregledovanje dojk, ter odziv na državni program pregleda dojk oz. mamografije vsaka 3 leta po 50. letu starosti.

Najbolj pogosta težava, s katero se srečujemo ginekologi skozi vse življenjsko obdobje ženske, so vnetja nožnice in zunanjega spolovila (glivična in bakterijska). Za preprečitev teh težav je zelo pomembna pravilna higiena že opisana pri otrocih. Odsvetuje se pretirana uporaba mil in šamponov, priporočljiva je uporaba tople vode in po potrebi intimnih mil s kislim pH.

Poleg rednih in preventivnih pregledov je potrebno posebej poudariti, da vsaka izvenciklična in nepravilna krvavitev iz nožnice oz. spolovila potrebuje ginekološki pregled (tudi če je le v obliki krvavega ali roza izcedka) in pogosto odvzem tkiva za izključitev resne ali rakaste bolezni (izvencelične krvavitve, podaljšane in močne menstruacije, ki trajajo več kot 7 dni, krvavi izcedki po spolnih odnosih, krvavitev v menopavzi - ponovna krvavitev več kot 1 leto po zadnji menstruaciji ...).

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.