kako položiti stirodur

Polaganje stirodura – Kako položiti in lepiti stirodur

Stirodur je material za izolacijo različnih površin. Njegova glavna prednost je tlačna trdnost. Zato je idealen material za izolacijo pohodnih površin. Poleg tega zagotavlja tudi nadpovprečno stopnjo izolativnosti, predvsem v primerjavi s stiroporom.

Pogosto se posamezniki samostojno lotijo polaganja Stirodura. Pri tem naletijo na nekaj vprašanj, kot sta, kako lepiti Stirodur in kako polagati Stirodur.

Kdaj je čas za polaganje Stirodura?

Čas za polaganje stirodura je takrat, ko smo končali s hidroizolacijo temeljev hiše oz. objekta. Na to plast potem pride Stirodur.

Kako polagati stirodur

Potem je pomembno, da odmerimo, kje bodo potekale zunanje stene temeljev. Okoli njih nato pričvrstimo lesene letve. Te nam služijo kot nadomestilo stene, ki je v danem trenutku, ko polagamo Stirodur, še ni.

Stirodur začnemo polagati vedno v zunanjem vogalu objekta. Tisto, na kar moramo paziti je, da plošče Stirodura dobro stisnemo eno ob drugo. Vsak razmak med posameznimi ploščami se bo namreč na večji površini “nabral” oz. se bodo milimetri razmaka na večjo površini lahko spremenili tudi v desetine centimetrov. Potrebno je paziti tudi na to, da se preklopi ujemajo eden z drugim. Stirodur na temeljno ploščo navadno polagamo v dveh plasteh. Kjer se nahajajo cevi oz. druge inštalacije, spodnjo plast Stirodur z žago odrežemo.

Kako lepiti Stirodur

V primeru, da Stirodur polagamo horizontalno, torej na temeljno ploščo oz. podobno pohodno površino, lepljenje ni potrebno. Dovolj je, da čez položimo estrih. V primeru, da ga polagamo vertikalno, to je predvsem, v primeru hidroizolacije temeljev hiše, pa se za lepljenje lahko uporabi nizko-ekspandirajoča poliuretanska pena (npr. Tekapur Insulation Adhesive). Tak način je primeren za lepljenje Stirodura na beton oz. drug gradbeni material, tudi na les. Ni pa nujno potrebno, saj bomo hidroizolacijo itak zasuli, kar bo fiksiralo plošče na vertikalno površino.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja