Naj se vaš dom napolni z novo energijo in svežim zrakom!

August 20, 2021

O kvaliteti bivanja v stanovanju odločajo mnogi dejavniki, ki jih upoštevamo že pri gradnji in opremljanju, včasih pa na kak pomemben detajl tudi malo pozabimo. To ima lahko neželene posledice na dolgi rok, ki jih morda sploh ne bomo prepoznali oziroma pripisali pravemu viru nejevolje. Da se to ne bi zgodilo, je pametno že v izhodišču dobro poskrbeti za vse ključne hišne sisteme in druge dejavnike, ki v največji meri odločajo o tem, kako se bomo v stanovanju počutili.

Za prijetno klimo poskrbi prezračevanje z rekuperacijo

Med najpomembnejšimi sistemi, s katerimi v stanovanju vzdržujemo dobro počutje in visoko kakovost bivanja, je gotovo prezračevanje. V sodobnih stanovanjih se uporablja prezračevanje z rekuperacijo, ki je ponekod po svetu že obvezno, pri nas pa še ne. A sodobni sistemi s pridom izkoriščajo prednosti rekuperacije, tako da je prezračevanje z rekuperacijo pogosto kar samoumevna izbira za tiste, ki želijo dom napolniti z novo energijo in svežim zrakom.

V svoji osnovni funkciji se prezračevanje z rekuperacijo ne razlikuje od običajnega prezračevalnega sistema, ki omogoča aktivno izmenjavo zraka z okoljem. Pri spletnih ponudnikih na https://prezracevanje.si/services/prezracevanje-z-rekuperacijo/ lahko preverimo sisteme z rekuperacijo in ugotovimo, da gre pravzaprav za dokaj enostavno zasnovo, ki ima le eno kritično komponento, ki naredi veliko razliko – to je rekuperator, ki pri izmenjavi zraka z okoljem v notranjosti objekta zadrži toploto. Tako dosežemo bistveno boljši izkoristek energije, na dolgi rok tudi veliko prihranimo, s tem da stalno vzdržujemo prijetno klimo in zdravo okolje v stanovanju.

Prezračevanje z rekuperacijo je priljubljena izbira v stanovanjih in hišah, sploh če nimamo opravka s kakšnim zelo kompleksnim objektom, v katerem bi morali prezračevanje zelo skrbno zasnovati. V praksi se namreč prezračevanje z rekuperacijo pogosto izvede kar v samogradnji, kar je povsem smiselna izbira za domače mojstre, ki se lahko sami lotijo takšnega projekta. Vedno pa imamo na voljo tudi strokovnjake, ki lahko opravijo vgradnjo ali pa nam vsaj prodajo opremo, ki jo zahteva prezračevanje z rekuperacijo.

prezračevalni sistem

Prezračevalne naprave za vgradnjo sistema v samogradnji

Če želimo prezračevalni sistem z rekuperacijo vgraditi sami, bomo seveda potrebovali ustrezno opremo. Na srečo ne potrebujemo veliko opreme, le dva ključna kosa. Tudi sodobne prezračevalne naprave so precej enostavno zasnovane in ne bodo povzročale velikih preglavic domačim mojstrom, ki znajo izbrati dobro opremo.

Prvi kos opreme, ki ga potrebujemo, je aktivni zračnik. Ta omogoča izmenjavo zraka z okolico, to pa je glavni namen prezračevalne naprave. Druga komponenta prezračevalnega sistema z rekuperacijo je seveda rekuperator. Običajno to ni ločena naprava, temveč dobimo oboje že v enem kosu, tako da bo tudi vgradnja povsem enostavna. Kvalitetne prezračevalne naprave so zasnovane tako, da jih brez večjih težav namestimo na svoje mesto in nato zanesljivo delujejo.

Največ dela bo z vrtanjem luknje za zračnik. V nekaterih primerih imamo luknjo že pripravljeno, bolj verjetno pa je, da bo treba pripraviti ustrezno mesto za namestitev prezračevalne naprave. Če smo dovolj spretni, se dela lahko brez skrbi lotiom sami in si privoščimo kar dosti svobode pri načrtovanju in namestitvi opreme. Če pa nismo vešči vrtanja v zid, še posebej če ne vemo točno, kje potekajo pomembne hišne napeljave, je delo bolje prepustiti strokovnjakom.

Izvedba v samogradnji je torej povsem realna možnost, ali pa prezračevalne naprave le kupimo in prepustimo vgradnjo strokovnjakom. Na prezracevanje.si dobimo ponudbo za različne storitve, povezane s prezračevalnimi napravami, dobre rešitve najdejo tudi tisti, ki že imajo svojo opremo in potrebujejo le vgradnjo. Na ta način lahko veliko prihranimo in vseeno pridemo do vrhunske prezračevalne naprave in učinkovitega zračenja. Tudi s takšnim projektom seveda pri prezračevanju z rekuperacijo lahko pričakujemo nižje stroške ogrevanja na dolgi rok, pa tudi cena same prezračevalne naprave in druge opreme ni pretirano visoka. Pravzaprav so lahko sodobne prezračevalne naprave presenetljivo poceni!

Za prezračevalni sistem cena ne bo visoka

Čeprav gre za napreden prezračevalni sistem, cena verjetno ne bo pretirano visoka. Prezračevanje z rekuperacijo je presenetljivo enostavno in ne zahteva velikih investicij v opremo. Če se omejimo le na osnovno opremo, bo za prezračevalni sistem cena dosegla nekaj sto evrov, kar je lahko že kar dober sistem. Še nekaj manj denarja bomo odšteli za nizkocenovne naprave, ki pa običajno niso ravno dobra ideja. 

Upoštevati moramo seveda še druge stroške, pa tudi nakup opreme bo morda pokril večji cenovni rang. Največ skrbi, truda in tudi stroškov pogosto povzročijo gradbeni posegi, ki spremljajo vgradnjo naprave. Za sam prezračevalni sistem cena ni nujno visoka, a če k temu prištejemo gradbena dela, so stroški lahko precej višji. Po drugi strani je res, da je treba običajno pripraviti le manjšo odprtino, ki omogoča izmenjavo zraka z okolico, poleg tega bo treba morda urediti še električno napeljavo. To seveda velja za osnovni prezračevalni sistem, cena bo za kakšne kompleksnejše sisteme višja. Tu moramo upoštevati predvsem kompleksne sisteme v kakšnih večjih stavbah, kjer običajno načrtujemo prav posebne rešitve. Tam je lahko za prezračevalni sistem cena precej nepredvidljiva, a seveda smo na stroške v takšnih primerih tudi bolj pripravljeni. Ne moremo računati na to, da bo možno urediti napreden prezračevalni sistem za večjo zgradbo po ceni, ki jo imajo enostavni sistemi za lokalno prezračevanje.

Včasih lahko najdemo cenik za prezračevalni sistem kar na spletu ali pa se pri strokovnjakih točneje pozanimamo o tem, kakšni bodo stroški v našem primeru. Čisto možno je, da bomo dobili zelo ugodne cene in bomo s ponudbo zadovoljni, sploh če nimamo kakšnih posebnih zahtev, temveč želimo le varčno in učinkovito moderno prezračevanje doma.

Prezračevalni sistemi so velikokrat vezani tudi na strešne kritine, saj je njihova napeljava večinoma napeljana preko kritine.