skrb-za-hisne-ljubljencke-11

Kako najbolje poskrbeti za novega hišnega ljubljenčka

Hišni ljubljenčki so lahko odlična terapija za odganjanje stresa in drugih nevšečnosti iz našega življenja. Ravno zato je še toliko pomembneje, da imate pri hiši vsaj enega psa, mačko, morskega prašička ali kar koli drugega. Zagotovo pa se človek še najbolj poveže s pasjim ljubljencem, saj velja tudi obratno. A ljubezni vam ne bo vračal, če mu ne boste privoščili tudi dovolj svežega zraka, ravno prav kakovostno izbrane hrane, sveže vode in seveda tu in tam kakšnega priboljška.

Hišni ljubljenčki so v resnici prav tako občutljivi kot ljudje. Če zanje ne skrbimo ravno najbolj vzorno, nam to lahko kaj hitro pokažejo z upiranjem. Nič ni prijetno, če smo na sprehodu in nas pes ne uboga. Vsekakor ga moramo primerno vzgojiti in tudi to je del naše odgovornosti, ko postanemo lastniki malih živali.

Varstvo malih živali

Hišni ljubljenčki pa so pri nas lahko samo začasno. Prijatelji, sorodniki ali znanci nas lahko poprosijo, če lahko na primer njihovega psa pazimo določen čas, medtem ko bodo odšli na počitnice. V tem primeru moramo za žival poskrbeti enako, kot da bi bila naša. Odgovornost je morda še bistveno večja, saj žival konec koncev ni naša.

Za varstvo male živali se je treba torej prav tako primerno izobraziti. Pozanimati se moramo, s čim se prehranjuje, ob kateri uri, kdaj ga je potrebno peljati na sprehod, ali mu lahko ponudimo še kaj drugega kot pa le izbrano hrano ter podobno.

Nakup hrane za hišnega ljubljenca

Prav vsi hišni ljubljenci, ne glede na to, ali so naši ali pa jih samo začasno pazimo, za obstoj in dober razvoj potrebujejo primerno vrsto hrane. To praviloma nakupujemo v trgovinah za male živali. Tam so nam na voljo različne vrste hrane. Izbiramo lahko na primer med suho in mokro hrano. Navadno kupimo obe različici. Suho hrano dajemo svojemu ljubljencu praviloma pogosteje kot mokro.

Med najbolje prodajanimi izdelki so zagotovo briketi. Na voljo imamo najrazličnejše vrste. Če psu na primer določena vrsta mesa ne ugaja, je treba hrano čim prej ustrezno zamenjati. Poskrbite, da bo vaš ljubljenček deležen prave hrane za pse in jo kupujte pri specializiranih prodajalcih.