Izdelava letakov kar preko spleta

October 1, 2021

Dandanes veliko dela opravimo kar preko spleta, kar velja tudi za nakupovanje izdelkov in naročanje storitev. Zakaj bi bila izdelava letakov drugačna? Tudi to lahko elegantno opravimo preko spleta!

Moramo pa biti pozorni na to, da res pripravimo naročilo v skladu s svojimi pričakovanji in zahtevami tiskarja. Tu se namreč hitro pripeti kakšna napaka, tudi nenamerna, in na koncu ne dobimo dobrega izdelka. Glede na to, da pri letakih pogosto naročamo večje naklade, bomo morali biti zelo pozorni, da se že vnaprej prepričamo, da bomo s končnim rezultatom zadovoljni. Tu nam lahko priskoči na pomoč dobra tiskarna, pri kateri so takšne storitve na voljo. Izkušeni tiskarji se dobro spoznajo na potrebe svojih strank in tudi spletne sisteme za naročanje pripravijo tako, da imamo celotno naročilo povsem pod nadzorom.

Tako je izdelava letakov lahko povsem enostavna in uspešna tudi preko spleta. Pri nekaterih večjih tiskarnah imamo na voljo takšne možnosti, ki jih bomo s pridom izkoristili pri pripravi promocijskega materiala, pa tudi pri pripravi letakov za druge namene. Nenazadnje to niso le reklamni letaki, pogosto na ta način pripravljamo razne druge tiskovine za obveščanje. Vedno lahko računamo na to, da nam bodo na voljo enostavne storitve naročanja preko spleta.

Izdelava letakov pri spletnih tiskarnah zahteva le računalnik

Kako poteka izdelava letakov preko spleta?

Najti moramo seveda pravega ponudnika, saj nima vsaka tiskarna teh storitev. Dandanes lahko pri večini tiskarjev naročilo oddamo na daljavo, a to ne pomeni, da bomo imeli zelo elegantno možnost, kot jo pričakujemo. Poslovanje preko e-pošte in na druge podobne načine ni ravno praktično, iščemo tiskarne, kjer je izdelava letakov možna preko prilagojenega spletnega vmesnika.

Tam lahko sami določimo vse podrobnosti svojega naročila. Odločamo se med različnimi rešitvami, ki pridejo v poštev, če se odločamo za tisk letakov. Pogosto imamo na izbiro več tehnik tiska, med katerimi se odločamo glede na to, kakšno število natisov imamo v mislih in s kakšnimi motivi imamo opravka. Naročamo lahko manjše serije letakov, lahko pa tudi večje komplete, ki vključujejo več tisoč natisov. Tudi takšne projekte je možno izvesti kar s spletnim naročilom.

To pa zato, ker imamo tudi na druge načine popoln nadzor nad tem, kakšni bodo letaki. Določamo namreč vse parametre za tisk, odločamo se med različnimi formati in dimenzijami, izbiramo tudi med različnimi vrstami papirja in možnostmi dodatne obdelave. Tako lahko pripravimo letake po svoji želji, tudi če imamo kakšne posebne zahteve.

Tiskarna nam nudi popolno svobodo pri oblikovanju naročila, a izdelava letakov je v končni fazi odvisna tudi od tega, kakšne motive imamo. Za to moramo poskrbeti sami, tiskar lahko pomaga le pri pripravi na tisk.

Izdelava letakov zahteva pripravo motiva

Običajno za pripravo motiva poskrbi oblikovalec, ki bo pripravil promocijska sporočila v grafični obliki. Seveda se lahko dela lotimo tudi sami, sploh če gre za kakšne letake, ki jih bomo uporabljali za druge namene, recimo za obveščanje. Ali pa imamo tako ali tako zelo preproste motive in izdelava letakov ne bo velik izziv. 

V vsakem primeru smo pozorni na to, da zadostimo zahtevam, ki jih postavlja tiskar. Morda jih bo kar nekaj, vezane so namreč na tehniko tiska in na opremo, ki se uporablja za tisk letakov. Tu imamo opravka z raznimi tehničnimi zahtevami, pripraviti moramo motiv v primernem formatu, izbrati je treba tudi ustrezno barvno paleto in datoteko prilagoditi za enostaven tisk. Če tega ne storimo, bo izdelava letakov preko spleta bistveno bolj kompleksna oziroma se bomo morali dodatno usklajevati, to pa je ravno tisto, čemur se želimo z enostavnim naročilom preko spleta izogniti. Tudi sami moramo torej vložiti nekaj truda v to, da bo celoten postopek kar se da enostaven.

Tudi spletna izdelava letaka zahteva nekaj dela pri oblikovanju

Najbolje se obnese izdelava letakov pri prilagodljivih tiskarjih

Še vedno pa lahko računamo na to, da bo priskočila tiskarna na pomoč s prilagodljivimi storitvami. Praktično vsak ugleden tiskar nudi storitev priprave na tisk, kar pomeni, da lahko oddamo svoje motive, ki jih bo tiskar pregledal in po potrebi posebej pripravil, da bodo ustrezali tehničnim zahtevam za tisk z napravami, ki jih uporablja. Tako nam letaki nudijo res elegantno rešitev za tisk, tudi če sami nismo vešči grafičnega oblikovanja ali pač nimamo motiva v primerni obliki.

Poleg tega pa izdelava letakov včasih terja še več prilagodljivosti na obeh straneh. Sploh pri večjih naročilih moramo izbrati izvajalca, na katerega se lahko povsem zanesemo. Preko spleta lahko oddamo naročilo za več tisoč letakov, ob tem pa pričakujemo, da bo delo opravljeno v doglednem času, cel komplet tiskovin pa bomo dobili na svoj naslov. Seveda računamo tudi na to, da bodo reklamni letaki brezhibno izdelani in praktično pakirani, da bomo res zadovoljni s celotno izkušnjo.

Tak rezultat lahko ponudijo le tiskarne, ki imajo izkušnje in dobre reference. Čeprav je izdelava letakov na voljo pri mnogih tiskarjih, mnogi imajo tudi možnost naročila preko spleta, je gotovo prav, da smo pri zahtevnih projektih nekoliko bolj izbirčni in se res odločimo za pravega izvajalca.