Izbira primerne posode za cvetje

April 14, 2022

Če imate radi rastline oziroma rože na sploh, je velika verjetnost, da jih vsaj nekaj gojite tudi doma – v notranjih ali pa zunanjih prostorih. Ne glede na to, kje imate cvetje postavljeno, je ključnega pomena tudi izbira posode oziroma korita. Ni namreč vseeno, ali so posode za cvetje lesene, keramične, kamnite ali iz kakšnega drugega materiala. Vsak material namreč s seboj prinaša svoje lastnosti. Nekatere za določene rastline niso povsem ustrezne, zato se jim je bolje izogibati. Prav tako so nekateri materiali slabši tudi v primeru praktičnosti.

Za zunanje posode za cvetje je praviloma značilno, da so lahko narejene tudi iz nekoliko težjih materialov. Tako se rastline ne morejo prevrniti na primer ob večjem vetru ali ob drugih manj ugodnih vremenskih pogojih. Težji material posode za cvetje pa je dobrodošel tudi tedaj, kadar je rastlina nekoliko višja.

Najpogostejši materiali za cvetlične lonce

Cvetlične posode so torej lahko izdelane iz najrazličnejših materialov. Med najpogostejše vsekakor sodijo:

  • keramika,
  • kamen,
  • les,
  • plastika,
  • terakota.

Keramični cvetlični lonci

Keramične posode za cvetje se lahko odlično obnesejo tako v notranjih kot zunanjih prostorih. Na trgu so na voljo v najrazličnejših oblikah, velikostih pa tudi v različnih barvnih odtenkih. Veljajo za precej težke, zato so najprimernejša izbira za višje rastline. Zelo dobro se v takšnih vrstah posod obnesejo tudi tropske rastline.

 

 

 

 

keramicni-loncki-za-roze

Mali in pisani lonci za rože lahko predstavljajo dekoracijo celo brez cvetja

Plastične posode za rože

Zlahka lahko rečemo, da so še vedno daleč najbolj priljubljene plastične posode za rože. To lahko opazite tudi pri prodajalcih rastlin, ki vam rožo najpogosteje prodajo kar v lončkih iz plastike. Takšni lončki so tudi za njih najlaže dobavljivi.

Sicer pa vam plastika pri gojenju ter vzgoji rastlin lahko ponudi številne prednosti. Posode za rože iz plastike so izjemno lahke, dobro zadržujejo vlago, zato rastlin ni treba prepogosto zalivati. Slednje pa je seveda lahko tudi slabost, saj je tako rastlina lahko kaj hitro preveč zalita. S tem pa se jo pogosto tudi uniči.

Korita za rože iz terakote

Izjemno dobro se lahko obnesejo tudi notranje ali pa zunanje posode za cvetje iz terakote. Takšen material je trpežen, pogosta izbira pa je bil tudi v preteklosti.

Lesena in kovinska korita

Korita za cvetje iz lesa na trgu obstajajo v nešteto možnih stilih. Še najbolj priljubljena so tista iz lesa cedre. Takšen les je namreč zelo trpežen, obenem pa učinkovito odganja škodljivce. Pomembno je, da les ni kemično obdelan, ker lahko kemične snovi preidejo v prst in tako škodujejo rastlinam.

Posode iz kovine za rože se lahko namešajo znotraj doma pa tudi zunaj so dobrodošla. Vedeti pa je treba, da zunaj takšna cvetlična posoda lahko sčasoma zarjavi. Prav tako je važno, da se zunaj postavijo v senco, sicer se lahko zelo hitro pregrejejo. Vrtnarji pa priporočajo še, da se vanje položi še plastični lonček. Na takšen način rastline lahko precej učinkoviteje zavarujemo pred vročino pa tudi pred rjo.

Plastične posode za cvetje daleč med najbolje prodajanimi

Omenili smo, da so lonci za rože lahko izdelani iz najrazličnejših materialov. Nekatere smo na kratko predstavili, med njimi tudi plastične posode za rože. Te veljajo za daleč najbolje prodajane cvetlične posode.

lonci-za-roze-materiali

Lonci za rože so lahko narejeni iz različnih materialov

Ob tem naj izpostavimo še posebne cvetlične lončke, ki so narejeni iz steklenih vlaken. Zanje je značilno, da niso posebej izolativni. Posledično rastlinam, ki se nahajajo zunaj doma, ne ponujajo preveč dobre zaščite. Takšen material je torej precej bolj dobrodošel za sobne oziroma notranje rože. Za sobne rastline so primerni tudi manj stabilne plastične posode za cvetje. Na sploh pa takšna vrsta posod praviloma velja za najbolj poceni oziroma ugodno izbiro. Prednost pa je tudi to, da lahko ponudijo številne barvne odtenke. Odlično zadržujejo tudi vlago, zato, kot smo že omenili, rastlin ni treba tako zelo pogosto zalivati.

Velika izbira lončkov iz polistirena

Posebna kategorija loncev za rože so zagotovo tudi lončki iz polistirena. Tudi ti veljajo za izjemno poceni izdelke, ponujajo pa nešteto možnih stilov. So dovolj izolativni, da lahko učinkovito zaščitijo rože, ki jih gojite zunaj na prostem. Je pa res, da pa jih nekoliko bolj močan veter lahko kaj hitro prevrne.

Znani so še lončki za rože, ki so narejeni iz polirezina. So lahki, zelo dobro se lahko soočajo s slabšimi vremskimi vplivi. Posledično jih lahko povsem brez težav postavite na balkon ali pa strešno teraso. Kljub svoji lahkosti, jih veter ne zmore kar tako prevrniti. Obenem so še izjemno trpežni, da jih slabo vreme ne more uničiti. Navadno so takšne cvetlične posode precej poceni izbira.