5 Nasvetov za Jesensko Potovanje in Izlete

August 17, 2021

Ko pomislite na jesen, si verjetno predstavljate prijetne tople puloverje, čudovito pisano listje in hladnejše temperature. Toda ali veste, da je jesen tudi odlična sezona za potovanja?

Manj ljudi in nižje cene, neverjetni festivali in najboljša sezonska hrana, tukaj je 7 razlogov, zakaj bi morali razmisliti o rezervaciji jesenskega počitka leta 2021.

Potovanje je cenejše

Jesenska potovanja, znana tudi kot "izven sezone", ponujajo velike popuste, ki jih poleti preprosto ne boste dobili. To je eden najcenejših letnih časov za potovanje saj so nižje cene letalskih vozovnic, hotelov, vozovnic za vlak, dejavnosti in tudi hrane ter pijače.

Ker jeseni porabite manj denarja, boste lahko potovali dlje, uživali v dodatnih izletih in si lahko privoščili kakšno lokalno dobroto, ki sicer ne bi bila na vašem seznamu.

Več svobode izbire pa pomeni tudi srečnejšega popotnika.

Potovanje jeseni so običajno cenejša in predvsem bolj dostopna za študente.

Manj gneče

Ko se poletne počitnice začnejo zmanjševati in se množice vračajo nazaj v službo in šolo, se pravo popotovanje šele začenja!

Ena izmed najboljših prednosti jesenskega potovanja je ta, da vam ne bo treba čakati v dolgih vrstah, rezervirati v vsaki restavraciji ali tekmovati s hordami turistov, da naredite sliko ob lokalni znamenitosti.

Jesen je tudi dober čas, da na potovanje vzamete tudi svojega kosmatinca, saj mu ne bo tako vroče kot poleti, ne bo toliko ljudi, ki bi jih vaš štirinožni prijatelj motil in bo tako tudi vaš kosmatičnek užival v večji svobodi. Seveda pa pri potovanju s psom ne pozabite na primerno opremo - vzemite njegove najljubšo igračko, dovolj dobre in raznolike pasje hrane, odejo za spanje in vse tisto, kar mislite, da boste na potovanju potrebovali.

Z manj gneče v kavarnah, na plaži, v muzeju in parku lahko v celoti izkoristite mirno vzdušje in se resnično prepustite cilju.

Jeseni je vedno manj gneče, saj se ljudje že vrnejo v šole in službe, vi pa lahko brezksrbno uživate.

Neverjetna jesenska pokrajina

Jesen je odličen čas za potovanje, saj lahko v naravi uživate v vseh jesenkih odtenkih rdeče, oranžne in rumene barve.

Ne glede na to, ali ste navdušen fotograf ali preprosto uživate v naravnih čudežih, vam bo jesenska kulisa zagotovo vzela dih. Pojdite na sprehod po gozdu, vožnjo s kolesom po jesenskem gozdnem pejsažu in se čudite mojstrovinam matere narave.

Na izlete se lahko odpravite tudi z rolerji, skateboardom, skirojem ali pa uživate v kotalkanju - tako kot so včasih to delali naši starši.

Jesenske barve pričarajo res rajski prizor.

Ravno pravšnje temperature

Pozabite na vročo poletje ali hud zimski mraz. Jesenske temperature so idealne za vse vrste potovanj.

Ni prevroče in ne prehladno. Namesto tega si predstavljajte mehko zlato svetlobo, pomešano s svežimi temperaturami in jasnimi dnevi. Dodajte hrustljave liste pod nogami in dobili boste popoln recept za udobno hojo in kolesarjenje ves dan.

Za letošnjo jesen vremenoslovci napovedujejo višje temperature kot običajno, na območju Balkana bomo deležni nekaj vročinskih valov in na splošno lepše vreme.

Odlične lokalne sezonske dobrote

Jesenska hrana je nekaj povsem drugačnega. Pomislite na zrelo sadje in zelenjavo, kot so jabolka, hruške in buče ter na najboljše vino, kar ste jih kdaj pili.

Sprehodite se po kmečki tržnici ali pa se usedite v lokalno kmečko restavracijo si privoščite okusne sezonske jedi.

Lahko bi se celo odpravili na festival hrane, kot so recimo Burgerfest, Odprta kuhna in nenazadnje tudi Teden restavracij.

Jesenska kulinarika ponuja lokalne dobrote.

Kam se odpraviti na jesenske izlete?

Na jesenske izlete se lahko odpravite s svojo boljšo polovico, celo družino ali pa sami, v kolikor morda potrebujete malo miru in odklopa od vsakdanjih aktivnosti.

Glede na to, da vreme ni ne prevroče ne prehladno je to idelaen čas za obisk čudovitih slovenskih hribov. Med najbolj priljubljenimi so:

 • Virnikov Grintovec (1654 m),
 • Kofce (1488 m),
 • Veliki Vrh (2088 m),
 • Blegoš (1562 m),
 • Krn (2.244 m),
 • Veliko Kladivo (2.094 m),
 • Begunjščica (2.060 m),
 • Stol (2.236 m),
 • Češka koča na Spodnjih Ravneh (1543 m).
Uživajte v jesenskem razgledu.

V kolikor niste ljubitelj pohodništva, se lahko odpravite tudi v slovenske terme. Slovenija je res bogata s termalno vodo in zto tudi biser termalnih vrelcev. Lahko se odpravite v :

 • Terme Čatež,
 • Terme Ptuj,
 • Dolenjske toplice,
 • Terme Olimia,
 • Aqualuna,
 • Terme 3000,
 • in druge.

Prepričani smo, da bo jeseni vsak našel svoj kotiček, v katerm se bo najboljše počutil in kamor se bo z veseljem ponovno vračal na izlete.